Grozd obrambne industrije

Novice


Arhiv: Italijanska družba Novo Meko v Vojniku začenja z delom v visokotehnološki tovarni

V Vojniku bodo delali tudi za vesoljsko industrijo 

Družba Novo Meko, ki sta jo v Celju pred tremi leti ustanovili italijanski družbi Demo Meko Technology in Avio-Composite,  začenja delo v tovarni v Vojniku. Podjetje se ukvarja s precizno mehaniko v avtomobilski, letalski in vesoljski industriji. Prav delu za letalsko in vesoljsko industrijo nameravajo v Sloveniji nameniti največ poudarka.

Podjetji, ki sta ustanovili slovensko družbo, imata na omenjenih področjih že 30-letne izkušnje. Za avtomobilski sektor izdelujejo predvsem kontrolne naprave, kot so merilno-kalibrirne priprave, torej naprave, ki so nujne za preverjanje delovanja in ustreznosti vseh delov avtomobila. Tudi za letalsko in vesoljsko industrijo izdelujejo naprave za kontrolo in montažo ter različna orodja.

V Slovenijo so prišli zaradi logistike, je povedala Adriana Zaccone, ki je z možem Ermannom solastnica družbe Novo Meko: »Slovenija ima dobro lokacijo, saj si želimo bližje k našim kupcem iz ostale Evrope. Prišli pa smo tudi zaradi vaših inženirjev. Ugotovili smo namreč, da je raven izobrazbe, ki jo dosežejo inženirji, ki končajo šolanje na vaši univerzi, zelo visoka. Poleg tega znajo veliko tujih jezikov, kar je danes nujno.« Preden so si pred tremi leti izbrali Celje, kjer so imeli do zdaj le inženirsko pisarno, kjer so razvijali področji kontrolnih naprav in montaže, so si ogledali lokacije po skoraj vsej državi. »Tu je blizu avtocesta, blizu sta Avstrija in Madžarska. Smo v sredini Slovenije in imamo vse potencialne dobavitelje blizu,« je dejala Zacconejeva. Želijo si pridobiti čim več dobaviteljev materialov iz Slovenije, pri svojem delu pa že sodelujejo z Elanom.

Visokotehnološka delovna mesta

V novi tovarni, ki je edina zunaj Italije, že dela 15 ljudi, računajo pa, da bodo imeli zaposlenih 35 delavcev. Ker gre za visokotehnološka delovna mesta, so se že povezali z ljubljansko fakulteto za strojništvo. »Sodelujemo pri razvoju in raziskavah, usposabljamo študente, ki bodo lahko delali z našimi stroji, opremo, sistemi. Cilj je, da bodo tu nastajale inovacije, pripeljali bomo 3D-tiskalnike, stroje nove generacije. Zato morajo biti inženirji inovativni. To je tudi razlog, da delamo z univerzo. Da dobimo visoko izobražene ljudi, ki se dodatno izobražujejo. Samo ti bodo sposobni raziskovati nove produkte, nove materiale. V avtomobilski industriji, denimo, hočejo stranke vedno lažje avtomobile,« je poudarila Zacconejeva. Družba je tudi že članica Grozda obrambne industrije Slovenije, konec novembra se bo predstavila na sejmu letalske in vesoljske industrije v Franciji.

Delo, 18.11.2016

Fotogalerija

Fotogalerija